Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

«Η Αισιοδοξία είναι Δημιουργική»

Δεν θα αμφισβητήσει κανείς ότι καλύτερη συνταγή για να κερδίσει μια μάχη είναι να δαμάσει την οποιαδήποτε απαισιοδοξία του. Να ξεχωρίσει τα στοιχεία που δικαιολογούν αισιόδοξες προβλέψεις. Η αυτοπεποίθηση είναι φάρμακο αναγκαίο σε μια μάχη όσο τέλεια σχεδιασμένη και αν είναι.

Για να κερδίσει κανείς την μάχη πρέπει να έχει πίστη ότι θα τα καταφέρει. Αν αρχίσει με άρνηση, ούτε ο Δίας δεν τον σώνει. Στην προκειμένη περίπτωση της χώρας μας, δεν είναι πολλοί οι υπεύθυνοι που πιστεύουν σε αυτό που πρεσβεύουν. Πιστεύουν μάλλον ότι θα έπρεπε αυτοί να βρίσκονται στην εξουσία.

Ανάξιοι για την ανάληψη της κορυφής της ηγεσίας είναι όσοι παρά την προσφορά τους να μπουν στην μάχη, οι λόγοι τους είναι γεμάτοι από απαισιοδοξία και άρνηση. Μοιάζει με τις μαυροκαλλυμένες περιγραφές των προβλέψεών τους και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον αναχωρητισμό τους και την πρόβλεψη της αποτυχίας τους, με μια αλυσίδα από μαύρα επιχειρήματα.

Ο άξιος ηγέτης είναι μόνο αυτός που μπορεί να περάσει στα μέλη του στρατεύματός του που φιλοδοξεί να ηγηθεί την πίστη ότι υπάρχει δρόμος προς την νίκη. Κατακριτέοι ιδίως όσοι είχαν επαινετή και άξια μέχρι σήμερα διαδρομή στην πολιτική ζωή, αλλά για λόγους που απολύτως δικαιολογούνται από κόπωση, οι απογοητεύσεις δεν ανταποκρίνονται πλέον παρά την θέλησή τους στο αναγκαίο σθένος να παραμερίσουν τα αρνητικά και να κωφεύουν σε προγνωστικά που είναι άξια μόνο για ηττοπαθής μαχητές.

Λίγοι έχουμε συνηθίσει στην σημασία και αναγκαιότητα αποδοχής των αποτελεσμάτων των εκλογών. Λίγοι φαίνεται ότι πιστεύουν στο αυτονόητο ότι όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε. Απαισιόδοξες κραυγές υπονομεύουν αυτούς που βλέπουν θετικούς λόγους για να πιστέψουμε στην δυνατότητα νικηφόρου τέλους. Στην φουρτούνα που κινδυνεύει να ρίξει έξω το καράβι, όλοι οι επιβαίνοντες απαιτείται να συμβάλουν κατά δύναμη. Πιο κατακριτέοι από όλους που θεωρούν την έκφραση αισιοδοξίας υποχρέωσή τους, είναι όσοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουνε ένα θετικό όνομα στην κοινωνία.

Ας αφήσουμε την κριτική και να συμπαραταχθούμε με όσους εντόπισαν τις έστω και πολύ δύσκολες διόδους προς την νίκη.


Β. Τ. 29/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου